16. júla 2012

Vyznáte sa v pečive?

Na trhu je široká ponuka rôznych druhov pečiva. Ktoré z nich si ale vybrať? Odborníci sa zhodujú, že pre náš organizmus majú najväčší prínos výrobky z celozrnnej múky, teda celozrnné pečivo, v ktorom je obsiahnuté viac zdraviu prospešných látok. Pre malé deti zhruba do desiatich rokov je však vhodnejšie pečivo biele, pretože ich organizmus by sa nedokázal vysporiadať s tak veľkým množstvom vlákniny, ktorú celozrnné výrobky obsahujú.

Medzi spotrebiteľmi u nás stále vedú klasické pekárske výrobky - tradičný chlieb a rožky. Mnoho z nás však s ohľadom na zdravý životný štýl začína dávať prednosť pečivu z celozrnnej múky pred bielym pečivom.

Viete, že ...

 

... chlieb je čoby zdravá a biologicky hodnotná potravina neoddeliteľnou súčasťou racionálnej výživy.
... chlieb tvorí pomyselnú základňu výživovej pyramídy.
... chlieb je významným zdrojom energie a živín, predovšetkým bielkovín, vitamínov radu B, železa, vápnika a vlákniny.
... význam chleba v slovenskej histórii dokladá starý slovanský zvyk vítať hostí chlebom a soľou.
... v pečive sa tiež nachádza množstvo vitamínov, minerálnych látok a vlákniny - ich podiel závisí na tom, či sa jedná o pečivo svetlé (z bielej múky) či tmavé (celozrnné).
... chlieb obsahuje ľahko využiteľné sacharidy, a preto je významným zdrojom energie.

Ako v obchode vybrať správny chlieb?

Pri nákupe chleba je potrebné dať pozor predovšetkým na jeho dostatočnú prepečenosť, striedka má byť primerane pórovitá a pružná. Ak tomu tak je, chlieb sa okamžite po stlačení vráti do pôvodného stavu. Správne upečený chlieb je pravidelne formovaný a pekne klenutý s čistou kôrkou zlatohnedej farby. Chuť a vôňa chleba má byť typicky "chlebová", aromatická po použitých surovinách.

Druhy pečiva

Chlieb je základnou potravinou. Pri jeho príprave je použitá múka, voda, kvas, prípadne droždie. Spravidla sa do chleba pridáva jedlá soľ a rasca.
Chlieb má hmotnosť minimálne 400 g (okrem plátkov) a pečie sa v tvare veky, bochníka alebo vo forme.
Viaczrnné pečivo obsahuje v ceste minimálne 5% múky z iných obilnín, než je pšenica alebo raž, prípadne strukoviny alebo olejniny.
Celozrnné pečivo musí podľa zákona o potravinách a príslušnej vyhlášky obsahovať minimálne 80% celozrnných múk z celkovej hmotnosti pečiva. Celozrnné pečivo je preto bohaté na minerály, vitamíny, vlákninu a esenciálne mastné kyseliny.
Bežné pečivo obsahuje pšeničné a ražné múky, prísady a prídavné látky. Obsah tuku je nižší ako 8,2%, cukru je menej ako 5% vzhľadom k hmotnosti použitej múky.
Toustový chlieb je vhodný k príprave desiatových sendvičov a k ďalšej tepelnej úprave.
Špeciálne pečivo obsahuje okrem pšeničnej a ražnej múky ďalšie zložky, ako obilniny, olejniny, strukoviny alebo zemiaky, a to v množstve minimálne 10% z celkovej hmotnosti mlynských výrobkov (múk).
Jemné pečivo sú pekárske výrobky, pri výrobe ktorých bolo použitých aspoň 8,2% tuku alebo viac ako 5% cukru na množstvo použitej múky.
Trvanlivé pečivo má predĺženú trvanlivosť znížením obsahu vody na najviac 10%, s výnimkou perníkov, praclíkov a trvanlivých tyčiniek s obsahom vody najviac 16%. Trvanlivé pečivo môže byť plnené rôznymi náplňami, máčané, filmom obalené alebo povrchovo upravené.
Dopek (bake off) sú predpripravené (predpečené, prípadne predkysnuté) vytvarované pekárske výrobky, následne mrazené, určené k ďalšiemu tepelnému spracovaniu.

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

 Be fit - Be Yourself - Be happy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára