9. júla 2012

Opaľovanie

Samoopaľovacie prípravky, solárium alebo slnečné lúče?

S vyšportovaným telom sa často spája aj krásne bronzové opálenie, ktoré ešte viac podčiarkne estetickosť vypracovanej muskulatúry a atraktívne mužné či ženské krivky. Aká je však cena za príťažlivú farbu pokožky?




Samoopaľovacie prípravky
Sú rôzne spôsoby, ktorými sa dá dosiahnuť ten správny odtieň. Tieto spôsoby môžeme prakticky rozdeliť do 2 skupín. 
1. )Prvá skupina zahŕňa také spôsoby opaľovania, ktoré nie sú podmienené aktiváciou podkožného farbiva, čiže sú len povrchové. Patria tu napríklad rôzne opaľovacie krémy, gély, spreje či oleje, ktoré sú určené na domácu aplikáciu.
Ďalej tu môžeme zaradiť profesionálne robený nástrek v špecializovaných opaľovacích štúdiách. Základnou zložkou samoopaľovacích prípravkov je tzv. DHA – dihydroxyacetón – jednoduchý monosacharid, ktorý sa získava zo surovej cukrovej repy alebo cukrovej trstiny. Účinná koncentrácia v prípravkoch je 5 – 8 %.
Čím vyššie percento je prítomné, tým tmavší odtieň pokožka dosahuje. Mechanizmus účinku sa zakladá na reakcii DHA s odumretými bunkami pokožky, ktoré stmavnú a to vytvára efekt opálenej kože. Vzhľadom na prirodzenú vlastnosť pokožky obnovovať sa, je však tento efekt krátkodobý – vydrží približne 5 – 7 dní.
2) Do druhej skupiny môžeme zaradiť slnečné žiarenie a soláriá, ktoré fungujú na princípe aktivácie zvýšeného vylučovania podkožného farbiva (melanínu), ktoré dodáva našej pokožke tmavšiu farbu.

 

Solárium

Soláriá alebo slnečné postele sú vlastne veľké zdroje žiarenia, tvarom pripomínajúce zatvárateľnú posteľ (horizontálne) alebo stojatú trubicu (vertikálne), ktorých vnútorná strana je vyložená trubicami produkujúcimi účinné žiarenie. Žiarenie produkované soláriami je približne 3x intenzívnejšie ako žiarenie poludňajšieho slnka.
Na rozdiel od slnka, soláriá vyžarujú vo väčšej miere UV žiarenie typu A, ktoré je často prezentované ako menej škodlivé, no v skutočnosti zasahuje hlbšie vrstvy pokožky a preto jeho zákernosť spočíva v tom, že sa nadbytok UVA žiarenia môže nepriaznivo prejaviť až o niekoľko rokov v podobe pigmentových fľakov, vrások, zostarnutej kože a v horšom prípade aj v podobe rakoviny kože. 

Milujem Slnko a milujem keď som čokoláda...natieram sa bio kokosovým olejom ... :)

Opaľovanie na slnku

Inak to bohužiaľ nie je ani s priamym pobytom na slnku, ktoré okrem UVA žiarenia v hojnej miere produkuje aj UVB žiarenie. Práve druhý spomenutý typ žiarenia je majoritne zodpovedný za nepríjemné spálenie kože a rastúci výskyt rakoviny kože. Okrem toho poškodzuje oči a môže mať vplyv aj na poruchy imunitného systému.
Fakt, že vitamín D sa vytvára práve pobytom na slnku, je pravdivý. Avšak na vytvorenie potrebnej dávky tohto vitamínu stačí stráviť na slnku iba niekoľko minút, či dokonca sedieť blízko okna, cez ktoré svietia slnečné lúče.
Často môžeme z rôznych zdrojov počuť, že ak je človek už opálený, dostatočne ho to chráni pred ďalším nežiaducim príjmom UV žiarenia. To však nie je pravda. V skutočnosti opálenie chráni približne rovnako ako opaľovací krém s ochranným faktorom na úrovni 3. Keď vezmeme do úvahy, že stredný ochranný faktor je 15 – 25 tak je ochrana zabezpečená opálenou pokožkou minimálna.
Spoliehať sa na to, že na obloha je zatiahnutá mrakmi, v lete tiež nie je veľmi rozumné, keďže UV žiarenie preniká v redukovanej miere aj cez oblaky a dokonca je prítomné aj v tieni. Taktiež nie je celkom pravda, že všetci ľudia, ktorí sa spália na slnku, sa môžu pekne dohneda opáliť v soláriu. Existujú totiž určité typy ľudí s bledou pokožkou, ktorí sa v soláriu spália rovnako ako na slnku, navyše si ešte viac poškodia kožu.
Každé spálenie pokožky, či už u bledších alebo tmavších typov ľudí, nenávratne poškodzuje kožu a preto by ste sa mu mali v čo najvyššej možnej miere vyhýbať. Používanie opaľovacích krémov s minimálne stredným ochranným faktorom (čiže min. 15), obmedzený pobyt na slnku, ideálne nebyť na slnku vôbec v čase od 9.00 – 15.00 hod. Tvár, oči a pery sú najcitlivejšie, preto ich treba chrániť neustále (aj v tieni) – opaľovacími krémami a balzamami na pery s vysokým ochranným faktorom, klobúkmi so širokou strieškou a kvalitnými slnečnými okuliarmi.

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)



 Be fit - Be Yourself - Be happy


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára