12. júna 2012

Výhody ranného tréningu...

Ranné Slnko je neopísateľné...
Dnešná ranná desiatka absolvovaná...ak chcem byť úprimná, nebolo to až také ľahké, nejaká som unavená, všetko ma bolí po včerajšom 5.5 hodinovom cestovaní z RV do BA. (to je môj paradox: svalovica zo sedenia, haha) Čiže bol to skôr ľahký ranný jog (55 min), ale! som na seba nesmierne hrdá, že som sa premohla a dala som to! Lenivosť a výhovorky u mňa jednoducho nemajú šancu, šport je relax :o)

Určite ste si už všimli, že najlepšie sa mi cvičí a trénuje v ranných hodinách......Viete aké sú výhody ranného tréningu?
Ak svoju tréningovú jednotku odcvičíte v ranných hodinách, zvyšok dňa budete mať voľný, sústrediť sa môžete na svoju prácu a záľuby. Zároveň si garantujete, že ranným tréningom si splníte svoj cieľ, pretože po dlhom dni v práci je jednoduchšie nájsť výhovorku, prečo vynechať cvičenie. To sú prosté a zároveň logické dôvody pre pracujúceho človeka.
Telo je ráno oddýchnuté, čerstvé a pripravené na výdaj energie. Telesná aktivita vás prebudí nielen fyzicky, ale aj mentálne, nehovoriac o zvýšení hladiny adrenalínu. S ranným tréningom si začnete viac dávať pozor aj na to, čo konzumujete ako prvé jedlo dňa a po istom čase budete príjemne prekvapený dosiahnutým výsledkom.

10 dôvod pre ranný tréning:

1. budovanie konzistencie – ak bude tréning prvým bodom vášho programu, zvyšok dňa máte voľný
2. bez čakania
– fitnes zariadenia sú v dopoludňajších hodinách zväčša prázdne, vyhnete sa čakaniu na posilňovacie zariadenia
3. naštartovanie metabolizmu - organizmus bude pracovať ďalších 24 hodín na vyšších obrátkach, rýchlejšie spaľovanie kalórií počas celého dňa
4. viac energie – endorfíny a iné hormóny vyplavené pri rannom tréningu vám dodajú pocit väčšej energie
5. redukuje stres
6. zlepší stravovacie návyky
7. udrží psychickú pohodu
8. zvýši disciplínu
9. zlepší spánok
10. zvyšuje spaľovanie tukov

Spálite viac tuku!!!

Jednou z najväčších výhod ranného tréningu je fakt, že práve dopoludnia sa človek dokáže najrýchlejšie zbaviť nadbytočných kilogramov. Dôvod je jednoduchý. Ranný tréning naštartuje váš metabolizmus, ktorý je schopný pracovať na zvýšených obrátkach v priebehu ďalších 24 hodín. Teda spaľovanie kalórií bude vyššie po celý deň.
Samozrejme, cvičenie samo o sebe hneď neprinesie zázraky. Potrebná je úprava stravy. Najvhodnejšie sú potraviny s nízkym obsahom tuku, a získať dobré spacie návyky. Kľúčom k strate nadbytočných kilogramov v tomto prípade je vykonať cvičenie po prebudení s prázdnym žalúdkom. Pri pocite slabosti pomôže pohár pomarančovej šťavy, kúsok sladkého ovocia. (Pozor, neplatí to v prípade anaeróbneho tréningu ako napr. posilňovanie, pred bootcampom alebo iným silovým tréningom sa musím najesť - vločky, banány, grécky jogurt s medom, mliečna ryža atď., - aby sa mi počas tréningu netočila hlava.)
Hladina svalového glykogénu, ako aj glykogénu pečene, je po prebudení veľmi nízka. Telo ochudobnené o tieto glykogény a s nižšou hladinou cukru v krvi, je ideálnym prostredím na spaľovanie tukov. Vieme, že sacharidy alebo glykogén sú telom primárnym a preferovaným zdrojom energie.
Keďže ráno sú nízke, telo musí siahnuť do druhotných energetických rezerv, čím je v tomto prípade telesný tuk.
Čím menej sacharidov máte, tým viac tuku vaše telo spáli. Netešte sa však predčasne, výsledok sa neprejaví okamžite. Telo si potrebuje na nový režim zvyknúť. Normálne by to malo trvať asi tri týždne, pokiaľ sa telo preorientuje na tréning v ranných hodinách. Prvé týždne budú preto ťažké.

Samozrejme, nie každému čas dovoľuje absolvovať tréning pred odchodom do práce. Preto práve časový faktor je najväčšou nevýhodou, aj keď ja každé ráno vstávam o 5:30 aby som to všetko stíhala.... Pokiaľ si nemôžete dovoliť stráviť ráno hodinu vo fitnescentre, alebo na bežeckej trati, pokúste sa aspoň niekoľkominútovým cvičením naštartovať a spríjemniť svoj deň.


Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


 Be fit - Be Yourself - Be happy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára