11. mája 2012

Ženy a posilňovňa...áno!

Kettlebell swings/švih 12 kg...MILUJEM tento cvik!!! Vo Victory fitness
Pomer žien a mužov vo fitness centrách je neustále v prospech mužskej časti populácie. Pritom  kombinácia posilňovania a aeróbneho tréningu umožňuje ženám tak dokonale vytvarovať a spevniť si postavu ako by to nebolo možné nijakým iným športom! Aké sú dôvody? Čo bráni ženám častejšie využívať fitnesscentrá?

  • Nemalú rolu zohráva isto celkovo menej času žien na seba a svoje záľuby, najmä kvôli starostlivosti o rodinu. Určite sa však oplatí zorganizovať si čas tak, aby hodina času denne mohla byť venovaná športovaniu. Výsledky budú určite pozitívne:: pocit spokojnosti z peknej postavy, zvýšené sebavedomie a zvládanie bežných starostí s lepšou náladou!
  • Ďalší dôvod, prečo sa dámy nevyberú do posilňovne môže byť okrem nedostatku času aj nedostatočná informovanosť žien o pozitívach posilňovacieho tréningu pre ich organizmus. O nízkej úrovni informovanosti svedčí častý argument žien, prečo by nevyužili možnosť trénovať so záťažou. Tým je obava z rýchleho a prílišného nárastu svalovej hmoty: „Nechcem vyzerať ako kulturistka, ako chlap! Z posilňovania mi narastú priveľké svaly!“ a pod.Pritom pre nárast svalovej hmoty u žien ako aj u mužov by bolo potrebné cvičiť s vysokou hmotnosťou činiek, využívať rôzne tréningové princípy na intenzifikáciu cvičenia a súčasne sa zamerať na vyšší príjem bielkovín v strave.
  • Tréning pre ženy však môže mať úplne iný charakter. Ak je zameraný na spevnenie a zoštíhlenie postavy, cvičí sa s ľahkou záťažou a vyšším počtom opakovaní. Z rastu svalov tak nemusí mať žiadna dáma obavu.
  • Určitá psychická bariéra žien, odrádzajúca od návštevy fitnesscentra, môže existovať aj z prítomnosti mužov, ktorých tam býva zväčša prevaha. Problémom môže byť dokonca pociťovanie ostychu za slabú výkonnosť či vlastný výzor. Časté argumenty sú napr. „Ale keď tam chodia samí chlapi!“, alebo „Veď ja nezdvihnem žiadnu činku! “ atď. Dámy, netreba sa báť, muži Vám radi poradia, pomôžu :o)
  • Ďalším dôvodom prečo nenavštíviť posilňovňu môže byť spočiatku naozaj aj neznalosť cvikov a techniky cvičenia. Bez pomoci inštruktora by mnohé ženy, ale ani muži nevedeli, na ktorom stroji a ako cvičiť: „Ja by som vôbec nevedela čo tam mám robiť, ja tie stroje vôbec nepoznám.“ Riešenie? Hoďte obavy za hlavu, aby ste sa necítili osamotene, vezmite do fitka aj kamarátku a požiadajte o radu kvalifikovaného osobného trénera.
  • Napokon dôvodom menšej účasti žien vo „fitkách“ môže byť aj vnímanie kulturistiky stále ako „mužskej záležitosti“. Svalová hmota je ale rovnako užitočná pre mužský i ženský organizmus! Svaly sa totiž „správajú“ inak ako „pasívny“ depotný tuk. Ak máme tuku priveľa, predstavuje pre telo zbytočnú záťaž. Pevné vypracované svaly ako u mužov tak u žien, pôsobia veľmi esteticky a príťažlivo. Svaly navyše „spaľujú“ kalórie, keďže pre svoju činnosť využívajú energiu, ktorú prijmeme v jedle! Takže ten, kto má viac svalovej hmoty, spáli viac energie a menej sa mu potom uloží v podobe podkožných tukových vankúšikov! 
  •  
  • 7:00 čas na môj bootcamp tréning => skupinový silovo-kondičný tréning, aj pre ženy! Pred tréningom: banán, biely jogurt, orechy...cvičiť vo fitku nalačno nemá zmysel!!! Po silovom tréningu bielkoviny... Pekný deň!

Takže Dámy, ktoré ešte stále váhate s návštevou fitness centra, svalov sa naozaj netreba obávať. Ak chcete so mnou cvičiť, píšte mi na timeainmotion@gmail.com :o) Teším sa na Vás, rada poradím, pomôžem(aj v oblasti výživy).


Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára